Odvjetnik propale generacije


Dame i gospodo, članovi udruge i svi drugi, da se ja odmah deklariram pa da ne bude zabune. Ja se osjećam i dalje mlad, bez obzira što me odavno ne žele u mladeži hadezea, esdepea i drugih (jedino sam srećom još debelo premlad za mladež haesua). Kratice namjerno ne spominjem jer me zamaraju i zagađuju članak, još onako s velikim slovima! Nema veze, naslućujete temu već! Mnogi su  vodeći novinari pisali o nebrojenim podjelama unutar naše male nacije, od nacionalne, preko vjerske, stranačke,  nogometne (Dinamo i Hajduk – jedini klubovi u državi?!), crveni i crni, oni na državnim jaslama i oni kod privatnika, normalne spolne orijentacije i nenormalne (ovih mi je najviše žao – koliko ste samo puta čuli idiota kraj sebe što galami – „Udri pedera, nabijem ga na k….!“  Strašno.). Meni je u zadnje vrijeme najinteresantnije slušati o onoj drevnoj podjeli, a to je : stari protiv mladih. Preoblikovat ću u našu realnost: mi koji smo vam sve stvorili i vi lijena i nezahvalna mladež kojoj je problem čak i dovući dupe do lokalne baje i tamo ubacit’ smeće!

 

Pogledaj ti samo tu našu mladost....cccc!

Pogledaj ti samo tu našu mladost....cccc!

Pustit ću na stranu sve one roditeljske priče kako su oni u našim godinama bili toliko napredniji od nas na dotičnom polju, da je to nezamislivo. Svi smo mi Chuck Norris, pomisli za njih prosječni, neuki mladac, slušajući stariju „urbanu gerilu“. Vjerojatno je i sadržaj raznih priča uz blagu dozu preuveličavanja i neizostavnog optimizma pamćenja, ipak istinit. Ali to je sve tema neke druge priče. Meni je fascinantno čuđenje i neopisiva lakoća snishodljivog etiketiranje mlade populacije poput,  evo uzet ću klasične primjerke: ne žele raditi niti traže posao, ništa ih ne zanima, razvratno piju, takoreć’ oblijevaju se, neki se drogiraju, redovito puše, sanjaju o „kruhu bez motike“, nemaju poštovanja prema starijima, zapravo prema ničemu, mlate se, ne žele učiti, vječito mobiteliraju,  žvale se na ulici, švercaju u busu, sjede na ‘ladnom betonu itd., imaa toga… Solidan postotak gospode u najboljim godinama, u godinama, i u poznim godinama, uživa u razglabanju o toj neotesanoj mladeži! A kad ste čuli jednu lijepu riječ o  bagri pijanoj, pardon, o  mlađoj populaciji!

A tu istu mladež, su eto donijeli na Zemlju Marsijanci i nemaju kritičari puno veze sa svojom dječurlijom. Ti koji hule po omladini, koliko su dugi i široki, su ustvari idealno odgajali djecu, ali eto, devijantno ponašanje je došlo samo od sebe. Ma da bi se itko osjećao dijelom odgovoran za svoju krv i meso!? I pas je onakav kakvim ga napravi gospodar, a kamoli da nije dijete odraz svojih roditelja, pa zapitajte se gospodo neke stvari. Ma zapravo, ionako, uvijek tuđi rade sranja! Dobro, ja sam odmah navalio na najteže slučajeve, druge se stvari predbacuju mlađima. Mnogi će naći razloge za lošu, neobrazovanu mladež u socijalnim razlozima, zapuštenost djece pred  bitnijim, egzistencijalnim brigama u teškim vremenima. To stoji, ali ne mijenja to suštinu stvari nimalo. Tko je kriv za loše stanje u državi? Pa nije valjda meni iscurilo iz pelena prije 33 godine pa sam zasrao državu! Kad se već kolektivno optužujemo! Kako zvuči ovo, u raspravi na toj razini (ništa neću slagati): Stariji su pokrali državu, popalilo sve na ovim paralelama, oglodalo frende do kosti! Policijskim rječnikom govoreći: nepoznati počinitelji otuđili kompletnu nacionalnu imovinu i odnijeli isto u nepoznatom pravcu! Nezahvalnici jedni, a i stanove su dobivali za „kikiriki“! „Srećom“ pa nas nisu još i  zadužili dok su otimali, svega četrdeset milijardi eura duga središnje države! Sitnica. Ostavljate nam fini i revolucionarni mehanizam funkcioniranja društva: korupcija-nepotizam-poznanstva! Privredu  bez  prerađivačke industrije… A mladež nezainteresirana za rad! Za bilo što! Pa kako neće biti?! Ustvari, trebali bi, kao Forrest Gump, optimistično „brijati“ svoj film, trčati sa smješkom, kroz ova zgarišta opustošenih društvenih i inih vrijednosti. Spalilo ih da nisu ostali niti dugmići!1 Biti nezainteresiran ovdje je reakcija i posljedica jedne „sebisvrsishodne“ (vidi izmislio sam novu riječ, yupii!!!) vladavine dosadašnjih vlasti, a ne fenomen koji je donijelo vrijeme samo od sebe! I definitivno nije problem od isključivo tog  mulca!  Zainteresirat će se za posao kad tad, ali tužan dio priče je da sve što će se nuditi je mjesto konobara ili pizzajola na otoku u ona naša famozna dva ljetna mjeseca! Je li i za to kriv?! Da li se očekuje da bude nosioc razvoja sa svojih osamnaest, dvadesetjednu ili dvadesetpet godina?! Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj! Ma pravo ima ako se zanosiu stilu, da su nam ovi što pljuju po nama bar ostavili svakome apartmančić, u sklopu ovog velikog apartmana u obliku potkove (ili kifle), pa da svi sretno živimo od turizma!  I mora. Starci i more!

Naši stari nisu nikad popili malo!

Naši stari nisu nikad popili malo!

Iskrivljeni moral, neprepoznavanje kvalitete, nepoštovanje, alkoholizam, sve što se spočitava, jednostavno ne zaslužuju generalno etiketiranje. Pa ne kreiraju djeca društvene norme, oni samo ulaze u taj žrvanj! Zapravo je tako iluzorno osuđivati mladež, da je to kao u onom vicu „Tata je li istina da smo nastali od majmuna? –  Ne znam za tebe sine, al ja sigurno nisam!“  Kritizirajući mladež, budi spreman i na kritiku samom sebi! Ništa gora nije ta mladež od onih u Europi, a vrijedi li to i za starije, evo npr. za nacionalne elite, procijenite sami. O alkoholu, da i ne govorimo. Objection, Your honour! Tko je bio bez promila, nek’ baci kamen prvi! Toliko je licemjerno ovo zamjerat mladeži da ne zaslužuje daljnju raspravu.

Dakle gospodo, prihvaćajući generalizirajuće  ocjene o današnjoj mladosti, budite spremni prihvatiti i vlastite poraze! To je nešto kao zakon spojenih posuda. Ne naginjite previše na neku stranu jer ode sve u … ! Čak mi se sad na kraju čini da je cijela ova priča „trla baba lan“. Al’ eto, odzvanjaju mi te osude  u ušima pa da se istresem. Ispričavam se kolateralnim žrtvama moje obrambene rafaljne paljbe, ali trivijalne optužbe zaslužuju iste takve odgovore. Ma zapravo imam  i pametnija posla, nego glumiti odvjetnika toj „propaloj generaciji“,  treba vlastitu djecu izvesti na pravi put! Netko će kad tad morati izvući ovu državu iz ove septičke jame. Ja, ne! Ja sam evo na dobrom putu da i sam postanem hipokrit, vjerojatno ću se za koju godinu čuditi u kakvom stanju dolazi „mali“ kući , a maloprije sam ga poslao do frižidera po jednu „mrzlu ki zmija“! Asshole! (Mogu li se još uistinu prodavat’ pod mlade?!).

 

1 Kultna izjava iz filma „Maratonci trče počasni krug“, S.Šijana,1982.

  1. #1 by atomic on May 17, 2011 - 7:58 am

    Sjedi, 5! 🙂

  2. #2 by tužitelj zlatne mladeži on May 17, 2011 - 3:35 pm

    Ovu našu omladinu braniš! Jesi ti normalan?! Sve to treba hapsit i poslat na Goli otok! Nek tucaju šoder kad za ništa drugo ni nisu.

Comments are closed.