Utjeha ljeta


Ljeto… Ne možeš tu riječ niti izgovoriti, a da zvuči loše! Čak i kad ti netko spomene, da je ovog ljeta dobro nagazio ježa u plićaku, to što je spomenuo magičnu riječ, samo je ublažilo mrsku opačinu! Sparina i ine nuspojave, prebrode se samo s malom primisli na kišnu ili burovitu Rijeku, negdje tamo u februaru! Ili na punu vješalicu debele robe što ti zauzima pola hodnika, a ako i to ne pomogne, sjeti se zimskih jutara i starog golfa keca što nikako da upali!

Makni se mala, ne vidim zalazak sunca!

Neki naši dijalekti idu toliko daleko, da niti nemaju riječ “godina” u rječniku, već kažu ljeto (leto). Zaboravili valjda na ostatak. Pripisujem to optimizmu pamćenja (i vremenu žetve). Neke životinjske i biljne vrste, zima uopće i ne zanima, pa je jednostavno prespavaju! Susjedi (ako ignoriramo Slovence) Talijani, nisu se sjetili ferrgennaio-a, bez obzira na sve svoje Dolomite, a naposljetku i Janica Kostelić se doselila na more!
Pričam o ljetu, a zapravo cijelo vrijeme mislim na ljeto i more (fraza kao iz pjesme neke naše instant zvijezde). Ta dva pojma su bolji tandem nego Bonnie i Clyde!

Ljeto se čeka (već tamo 23.9.)! Zamisli koliko npr. Česima fali ljeto, kad čekaju u 20 kilometarskoj koloni (negdje između Zagreba i Bosiljeva), stignu na more, izgore pored svih izmišljenih UV zaštita i piju toplo Plzensko pivo iz dvolitrene boce, koje se ugrijalo već minutu nakon što su ga izvadili iz plastičnog frižiderića. Nizozemac je pak kadar 1000 km vući za sobom kamp kućicu da bi se slavodobitno uparkirao u kamp na Preluku! Slovenci su nam umalo blokirali ulazak u EU, radi nekoliko metara mora! BiH, nekako kao na silu, ugrabila komad mora i podijelila nam državu na 2 kopnena dijela. (Ali tu je Jure Radić i građevinarska elita da ispravi tu nepravdu!). Dalo bi se tu još ulaziti u povijest o tome koliko su neki silno željeli potoćati noge na našim obalama!

Pardon, samo da prođem...

Šteta samo što su nam propale sve industrije na moru, osim dakako iznajmljivača soba, i sladoledara! Ali neka…Trenutno me to ne zanima. Još nam nisu stigli uzeti u koncesiju toliku obalu, niti staviti lanac i veliko P na svaku ledinu 5 km od mora pa ćemo uživati i dalje. Jest da su nam neki otoci na prodaju, al’ ima ih brate…
Imamo mi, toliko hvaljenu mediteransku kuhinju! Uglavnom se svede na vratinu akcijske cijene iz nekog supermarketa, i patagonijske lignje! (Da se hranimo zdravo).
Nije ipak znak jednakosti između ljeta i morskih radosti, donosi ljeto i puno drugih lipih stvari npr. fešte, festivali, koncerti… I na korzu je ljepše ljeti, ako ni zbog čega, zbog laganih haljinica što paradiraju uokolo. Ženskoj populaciji se valjda istom logikom sviđaju oni nabildani u uskim majicama, nemam pojma.

Dakako da su se našli i oni koji su se sjetili zloupotrijebiti ljetno ime pa ga spominju za svaku glupost! Npr. pompozno najavljivane ljetne sheme po televizijama! Čovjek (recimo kontinentalac) bi očekivao da će sad sve vrviti od priloga s mora (Zrće…) kad ono Sledge Hammer po 29. put. Više nikome nije smiješno kad izvadi onoliku pištoljčinu iz gaća! Onaj tko zimi nije stigao pogledati “Stipu u gostima”, može se sad smijati istome, dok mu se ne odveže pupak od smijeha! (Lol – da budem u điru). Ljetne akcije… Ljetni hitovi…

He,he, ništa mi neće ovi dan pokvarit.. Sve je bolje ljeti! Klopa, pivo, bit će da sunce popravlja raspoloženje, opušta mišiće (da nisam bezobrazan, sad bih nadodao, osim jednog, ali eto, srećom pa nisam)! Dakle, draga nacijo, još malo vremena je ostalo za posjetiti vašu omiljenu destinaciju. Pripremite osjetila; miris crnogorice, coppertona, uokolo bikiniji, zelenilo iza, pinije, otoci u daljini, cvrčci cvrče na čvoru crne smrče, dječji žamor dok more zapljuskuje obalu… Samo prođi, ne zastajkuj gledajući cijene u restoranima (to je za Švabe). Jer samo nam je to još ostalo. Imamo more! Imamo ljeto!
Neprocjenjivo.

  1. #1 by Danijela on August 23, 2011 - 3:00 pm

    Baš sam se dobro nasmijala, vrlo slikovito i nostalgično. Šteta što ovog ljeta nemaš g.o. , vidi se to iz svake tvoje rečenice. Ali, Mošćenička nije tako daleko..

  2. #2 by Igor on August 29, 2011 - 10:08 am

    Eh ljeto… Šteta što je na izmaku.

  3. #3 by atomic on August 30, 2011 - 11:25 am

Comments are closed.